Frågor och svar - vaccin

Vaccination innebär många frågeställningar och individuella anpassningar. CityAkuten kan ge dig precis det skydd du behöver för dina specifika behov och förutsättningar. Du är välkommen att boka tid.

Vilka vaccination har jag tidigare fått på CityAkuten?

Har du tappat ditt vaccinationskort kan du få ut information om din journal/vaccinationshistorik genom att besöka oss och uppvisa legitimation i receptionen så återkommer en sköterska till dig.

Vi rekommenderar dig dock att boka tid om du vill träffa en sköterska på en gång för vaccinationsrådgivning och ev vaccination. Ta då även med din gula vaccinationsbok, vi kan se vilka vacciner du tagit hos oss i våra journaler men inte om du varit någon annanstans. 

Kan jag boka tid och när har ni öppet?

Vaccination & Resemedicin har öppet alla helgfria vardagar 8:00-16:30

Observera att vaccinationsmottagningen är en tidsbokad mottagning, det ingår alltid kostnadsfri rådgivning i samband med vaccination, boka en tid.

Kan jag vaccinera mig mot bältros hos er?

Ja, du kan vaccinera dig mot bältros här på CityAkuten. Välkommen och boka en tid.

Adress:
Vaccination & Resemedicin
Holländargatan 4

Välkommen! 

Jag känner mig sjuk - bör jag vaccinera mig ändå?

Du bör inte vaccinera dig om du har feber och känner dig allmänpåverkad. En mindre förkylning påverkar inte vaccinationen.

Vem bör vaccinera sig?

Alla som är måna om sin hälsa och vill ha ett fullgott grundskydd för att hålla sig friska såväl på hemmaplan som utomlands. Vi välkomnar även barn vars föräldrar vill ge dem ett så bra skydd som möjligt med vissa vaccin som ligger utanför det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

Har du någon allvarlig inflammatorisk sjukdom eller sjukdom med påverkan av immunsystemet, kontakta din ordinarie läkare innan du bokar tid till oss.

Behöver jag vaccinera mig när jag ska resa utomlands?

Du ska alltid ha ett fullgott grundskydd, det vill säga tetanus/stelkramp, difteri och polio vid alla resor utomlands. Utöver grundskyddet behöver du eventuellt ytterligare vaccinationer och malariatabletter. Vilket skydd du behöver beror på vart du ska resa.

När måste jag börja vaccinera mig inför resan?

För de flesta destinationer är den idealiska tiden att påbörja vaccinering 5-6 veckor innan avresa. Det viktigaste är att påbörja vaccineringen, kom hellre några veckor för tidigt än för sent.

Tänk på att:

  • vissa vaccin kräver mer än en dos för att ge fullgott skydd
  • vissa typer av malariamedicin ska börja tas två-tre veckor före avresa
Ska jag tänka på något annat än vaccinering om jag ska resa utomlands?

Vid sidan av den viktiga vaccineringen, kan du göra mycket för att hålla dig frisk både under resan och vid hemkomsten. Boka en tid hos oss så lägger vi upp ett personligt vaccinationsprogram för dig där även resemedicin, hygien- och hälsoråd ingår.

Hur länge håller ett vaccin?

De flesta vaccinationer ger skydd i flera år, men alla håller olika länge. Boka en tid till oss för rådgivning och genomgång hur väl skyddad du är inför din resa. Boka tid i god tid, helst 6-4 veckor innan du reser.

Vad kostar det att vaccinera sig hos er?

Kostnaden varierar beroende på vilken typ av vaccin det gäller, se vår prislista på Priser.

Gäller högkostnadskortet för vaccinationer?

Vaccinationer omfattas inte av högkostnadskortet. 

Har ni studentrabatt?

Vid uppvisande av giltig studentlegitimation erhålls 10 procents rabatt på samtliga vacciner. Observera att rabatten inte omfattar vaccinet Gardasil mot livmoderhalscancer.

Måste jag ta om dos 1 om jag inte följt rekommenderad intervall på Hepatit A?

Nej, du kan ta dos II även om det har gått mer än ett år, rekommenderat intervall och skydd blir detsamma, det vill säga tjugo år.

Kan jag förbereda mig på något sätt inför vaccinationstillfället?

Ät och drick innan du besöker oss, berätta om du tidigare har svimmat. Tänk på att ta med dig det gula vaccinationskortet där alla vacciner du fått är samlade. Om du har förlorat ditt kort kan vi göra ett nytt och uppdatera kortet med de vacciner du fått på vår mottagning för en kostnad av 200 kronor.

Jag är gravid och ska resa till Afrika, kan jag vaccinera mig då?

Vi gör en individuell bedömning utifrån vilket land du ska åka till.

Finns det något register där jag kan kolla vad jag fått för vaccin?

Det finns inget centralt register i dagsläget. Vi rekommenderar dig att samla all information om dina vaccinationer i din gula vaccinationsbok, kom i håg att ta med den varje gång du vaccinerar dig så fyller vaccinationsmottagningen i de vaccinationer du får.

Kan man överdosera vaccin?

Ja, men det händer inget farligt om doseringen skulle bli överdriven eller intervallen för täta. Däremot kan det ibland uppstå biverkningar.

Måste jag börja om med TBE-vaccinationen (fästingburen hjärninflammation) då jag glömde ta dos II med rekommenderad intervall?

Nej, du behöver inte börja om.

Vilka ska ta TBE-vaccin?

Du som regelbundet vistas i fästingrika områden bör överväga vaccination, tre doser inom 1 år, därefter en dos vart 3-5 år. Vi rekommenderar barn från ett års ålder som bor eller vistas i fästingrika områden att vaccinera sig.

Kan mina barn vaccinera sig mot TBE?

TBE-vaccinet är godkänt från 1 års ålder.

Kan jag ta TBE-vaccinet om jag är allergisk mot ägg?

Är du äggallergiker, ska du vara försiktig med vaccinet och gör bäst i att vända dig till oss för bedömning eftersom vi alltid har läkare på plats.